Штучний інтелект допомагає учням визначити майбутню професію

У пошуках себе люди можуть 3-4 рази за життя змінювати професію. Технології розвиваються, деякі професії стають не актуальними, тож виникає загроза втратити роботу. Водночас з'являються нові професії, які будуть більш адаптовані до нового поділу праці між людьми, машинами і програмними продуктами.

Багато підлітків губляться у виборі професії, не знають, як обрати саме ту сферу, яка буде цікавою, та бояться втратити час на здобуття спеціальності, за якою не працюватимуть.

Щоб це вирішити, Міністерство освіти і науки України спільно з Інститутом модернізації змісту освіти й Асоціацією інноваційної та цифрової освіти реалізують всеукраїнськийпроєкт «Обери професію своєї мрії».

Унікальний інструмент проєкту, яким безкоштовно може скористатися кожен учень і учениця — профорієнтаційне тестування на основі штучного інтелекту. Штучний інтелект — це здатність комп'ютера виконувати ті завдання, які зазвичай потребують людського мислення, вміння навчатися, розпізнавати алгоритми. Саме завдяки цим особливостям тестування допомагає підліткам точно та швидко визначити власну схильність до понад 1 000 професій, дізнатися про нові, актуальні та перспективні види діяльності, а також зрозуміти, наскільки успішним буде вибір обраного фаху у майбутньому. Це дозволяє вже зараз побудувати індивідуальну траєкторію навчання та кар’єри. Тестування вже пройшли понад 100 000 здобувачів освіти.

Онлайн-курс у форматі SCORM покликаний розширити ваші знання про світ професій, здійснити самоаналіз себе як особистості і аналіз зовнішньої ситуації, що впливає на професійне самовизначення та допомогти обрати професію вашої мрії, руйнуючи традиційне мислення і гендерні стереотипи.

Програму курсу розроблено для учнівської молоді 7-11 класів закладів загальної середньої освіти та студентів коледжів, але буде корисним для освітян та батьків майбутніх абітурієнтів.

SCORM-курс з вибору професії без гендерних стереотипів «Відбій кар’єрної тривоги!": розроблено за моделлю змішаного навчання (blended learning).

Він включає в себе:

  • практичний тренінг «Вибір професії - вибір себе», під час якого ви дізнаєтеся про фактори, що впливають на вибір професії, професійні та надпрофесійні навички (soft skills та hard skills), якими слід володіти, аби бути успішним/успішною і самореалізованим/самореалізованою у професії. Також ви отримаєте інформацію про основні ринкоутворюючі професії свого регіону та заклади освіти, що готують фахівців із цих професій. Значну увагу у курсі приділено питанням гендерної рівності у виборі професій;
  • 5 мультимедійних уроків у міжнародному форматі SCORM, кожен із яких допоможе вам дізнатися більше про розвиток та тенденції гендерної рівності у різних професійних сферах, причини гендерних трансформацій та успішні історії жінок і чоловіків у різних професіях.
Кiлькiсть переглядiв: 43